Büromun Konumu - Office Location

27 Şubat 2008 Çarşamba

E-KİTAP DEVRİMİ

Yazımızın başlığı oldukça iddialı görülebilir. Ancak dünyada teknolojinin gittiği yön itibariyle elektronik kitabın bir devrim haline geldiği yadsınamaz bir olgu.

E-Kitap kısaca elimizde tuttuğumuz günümüz kitaplarının elektronik ortama dönüştürülmüş biçimleridir. Yani sevdiğiniz yazarın eserini bilgisayar ekranında Acrobat Reader, Microsoft Word ya da Reader gibi programları kullanarak okuyabilmekteyiz.


Artık bu bahsettiğimiz programlar küçük cep bilgisayarlarında dahi çalışmaktadırlar. E-Kitapların satış fiyatları, basım ve kağıt maliyetleri de olmadığından, normal kitaplardan daha düşüktür. Özellikle yurtdışından alacağınız e-kitaplarda kargo masrafı da ödemeyeceğiniz için daha da avantajlı oluyor.


Elektronik mürekkep (e-ink) icat edilinceye kadar, e-kitap pek yaygınlaşamadı. Kullanımı ürün katalogları, dergiler vb ile sınırlı kaldı. Çünkü gerek masaüstü, gerekse de dizüstü ve cep bilgisayarından kitap okumak göz için oldukça yorucu olmaktadır. Ayrıca cep ve dizüstü bilgisayarların bataryaları en fazla 3-4 saatlik bir okumaya imkan vermektedir.


Elektronik mürekkep bildiğimiz dijital kol saatlerine benzer bir teknolojinin ürünü. Kısaca yüzlerce mikro kapsül içine sıkıştırılmış özel bir karışımdan oluşan sıvı mürekkebin alttan verilen düşük elektrik akımı ile yukarı veya aşağıya hareketi ile görüntü oluşturulması esasına göre çalışıyor. Bu teknolojide siyah ve 4 ton gri renk elde etmek mümkün. Ekranda görüntü bir defa oluşturulduktan sonra hiç enerji harcanmaması bu teknolojinin en büyük avantajı. Sadece e-kitabın sayfası değiştirilirken enerji tüketimi söz konusu. Böylece aynı pille ortalama 7.000-10.000 sayfa okunması mümkün oluyor.


E-Mürekkep teknolojisi ile çalışan avuçiçi okuyucu cihazları bu devrimin en yararlı ürünleri. Dünyada bu konuda en önde olan firma Sony. Önceki senelerde sadece Japonya için geliştirdiği LIBRIé adlı e-kitap okuyucu cihazla adından söz ettiren Sony, bu sene çıkardığı PRS-500 Sony Reader adlı cihazla pazar lideri. Bu ürünün yanı sıra Sony, internette e-kitap satışına da başladı. Ürünün şimdilik Avrupa' da satışı yok. Bu ürüne sahip olmak isteyenlerin tek çaresi internet üzerinden satış hizmetinden yararlanmak.


Ayrıca Amazon.com da kendi e-kitap okuyucusu Kindle' ı yakın zamanda piyasaya sundu. O da cep telefonu şebekesini kullanarak internete bağlanabilen bir cihaz. Birçok kitap yanında günlük gazetelerin de elektronik abonelikleri amazon.com' da satılmaya başladı. Örneğin ünlü kalp cerrahı Mehmet ÖZ' ün ülkemizde de oldukça okuyucu bulan serisinin yeni kitabı; “You: Staying Young: The Owner's Manual for Extending Your Warranty” kitapçılarda 26,00$' dan satılırken, e-kitap olarak 9.99$' dan satılmakta. Yine The Wall Street Journal gazetesinin aylık elektronik aboneliği 9.99$.


Ülkemizde satılan tek e-kitap okuyucu ise ubit reader adlı ürün. Bu cihazla aynı zamanda müzik dinleyebilir ve küçük notlar da alabilirsiniz.


Yukarıda bahsettiğimiz cihazlar ile 30.000 sayfaya kadar metni cebinizde taşımanız mümkün oluyor. Pek yakında her avukatın cebinde tüm kanunları, dosya bilgilerini, duruşma günleri ve randevularını barındıran ufak cihazlar göreceğiz.


E-Kitapların yaygınlaşması ile kağıt tüketimi azalacak, dünyayı sarsan çevre felaketlerinin önüne de geçmek mümkün olabilecektir. Özellikle her sene okullarda öğrencilere dağıtılan ders kitaplarının elektronik ortama taşınması, sağlanacak tasarruf bakımından ülkemiz adına çok önemlidir. İlkokula başlayan öğrenciye verilecek e-kitap okuyucu cihaza, öğrencinin üniversiteden mezun oluncaya kadar ihtiyaç duyacağı tüm kitapları kolayca yüklenebilecektir.