Büromun Konumu - Office Location

29 Temmuz 2010 Perşembe

HEPSİ BİR ARADA (ALL IN ONE) BİLGİSAYARLAR

Bilgisayarların geçmişine baktığımızda ilk bilgisayarların 1950' li yıllarda geliştirildiği ve bir oda büyüklüğünde olduğunu görürüz. O zamanlarda günümüz işlemcileri olmadığı gibi transistör dahi yoktu ve ampuller kullanılıyordu. Önce transistörün daha sonra ise yonganın icadı, bilgisayar dünyasını günümüze kadar getiren baş döndürücü gelişmelerin önünü açtı.

Ancak tüm bu teknolojik ilerlemeler evlere bilgisayarın girmesini sağlayamamıştı. Ta ki 1981 yılında devrim niteliğinde olan kişisel bilgisayar (PC - Personel Computer) kavramı ortaya atılıncaya kadar. 1981 yılında ilk PC' lerin üretilip satışa sunulması ile insanlığın gerçek anlamda bilgisayar hayatına girdi ve o günden bugüne de her geçen gün ile hayatımızdaki etkisi artıyor.

Kişisel bilgisayar denilince; kasa, ekran, klavye ve fareye sahip masaüstü bilgisayarlar anlaşılmaktaydı. Daha sonra dizüstü (laptop) bilgisayarların da üretilmesi ile onlar da kişisel bilgisayar tanımının içine girdi.

Daha küçük işlemcilerin üretilmesi, dizüstü bilgisayarların daha da ufalarak netbook denilen yeni bir türün doğumuna neden oldu. Bunlar gerek boyutlarının küçüklüğü ile hafiflikleri, gerekse de ucuz oldukları için çok büyük satış rakamlarına ulaştılar.

Tüm bu gelişmeler masaüstü bilgisayar satışlarının dramatik şekilde azalmasına neden oldu. Firmalar bu düşüşün önüne geçmek için yeni ürün arayışlarına girdiler ve sonuçta Hepsi Bir Arada (all in one) Bilgisayarlar olarak tanımlanan yeni bir tür doğdu.

Hepsi Bir Arada Bilgisayarlar, temel olarak masaüstü bilgisayarlardır. Ancak birçok yönü ile dizüstü bilgisayarların sahip oldukları teknolojileri üzerlerinde barındırırlar.

Bu tür bilgisayarlar, kısaca tanımlamak gerekirse yalnızca dokunmatik bir ekrandan oluşmaktadır. Normal bilgisayarlarda kasanın içinde bulunan anakart, işlemci, hafıza, sabit disk, ekran kartı, DVD yazıcı vb bileşenlerin tamamı ekranın arkasındaki kısıma gizlenmiştir. Klavye ve fare ise istenirse takılmaktadır.

Aşağıda çeşitli firmalarca üretilmiş hepsi bir arada bilgisayar modellerinden birkaçının resimlerini görebilirsiniz.



Windows 7 ile birlikte Linux' çuların belli süreden beri sahip oldukları çoklu dokunmatik (multi-touch) ekran uyumu, Windows' da da sağlandı. Yani artık bir dosyayı açmak için fare ile imleci üzerine getirip çift tıklamanıza gerek yok. Fare yerine parmağınızı direk ekran üzerinde kullanabiliyorsunuz. Tabii bunun için bahsettiğim tür bir bilgisayara ihtiyacınız var.

Hepsi Bir Arada Bilgisayarların çoğu, 22 inch ve üzeri oldukça büyük dokunmatik ekranlar ve zarif tasarımları ile tüketicinin karşısına çıkıyorlar. Yine çoğunda kablosuz klavye ve fare standart olarak bulunuyor.

Bürolarında görüntü ve ses kirliliği istemeyen, ancak dizüstü bilgisayarları da kullanışsız (örneğin benim için ekran ve klavyeleri küçük) bulan meslektaşlarımız için Hepsi Bir Arada Bilgisayarların iyi bir alternatif olacağını düşünmekteyim.